Дистанционното обучение приобщава и родителите към образованието на децата, показва практиката на ПГ „Н.Й. Вапцаров“ в Смолян
Въвеждането на извънредното положение в България наложи нов облик на преподаване, а именно дистанционното електронно обучение. Наложи се много бързо да внедрим обучението от разстояние.“ Това разказва директорът на Професионалната гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ в Смолян Антоанета Караджова.
Благодарение на предоставените безплатни платформи в Смолянската професионална гимназия са създадени различни класни стаи и в тях уроците се преподават по различен начин. „Личното ми мнение е, че това се приема добре и от учениците, и от учителите. Преди някои от колегите се опасяваха, че дигиталните им познания едва ли са достатъчни, за да се справят с новите предизвикателства и новия начин на преподаване“, казва още тя. Директорката с гордост споделя, че колегите ѝ се справят чудесно – учениците във виртуалните класни стаи с интерес усвояват учебния материал, представен по нов начин чрез видеоуроци и презентации.
Според Караджова създалата се ситуация има още едно предимство – родителите са станали още по-отговорни и са се включили в образованието на децата си. „Преди това се наблюдаваше в семействата най-вече с малки ученици. Но напоследък връзката с родителя, независимо от възрастта на детето, е осезаема. Най-често той си е вкъщи и контролира непосредствено дистанционнообразователния процес и какво се случва с неговото дете. Родителите помагат на децата си както с уроците, така и с упражненията. И нещата се случват по възможно най-добрия начин.“
Професионалната гимназия в Смолян има дългогодишна и богата история. Тази година училището навършва 50 години от основаването си. Специалностите, които се изучават в училището, са „Строителство и архитектура“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ и „Организация на хотелиерството“. След завършването на образованието си учениците могат да работят като строителен техник, ресторантьор и хотелиер.
Търсенето определя предлагането
Гимназията се намира в близост до курорта Пампорово и специалностите в областта на ресторантьорството и хотелиерството са сред най-търсените. Разбираемо, от самото си начало до днес гимназията се стреми да осигурява кадри за нуждата на туризма. Старае се да задоволи нуждите на бизнеса в региона от бармани, администратори в хотелиерството, хотелиери и ресторантьори.
Училището се ползва с авторитет и в момента в него има 134 ученици от Смолян и региона. За някои семейства вече е традиция и новите поколения да се обучават именно в ПГ „Никола Вапцаров“. Затова днес говорим за потомственост при възпитаниците на смолянското училище. Голяма част от тях имат собствен бизнес.
Училището е популярно и заради дейността си в областта на практическото обучение.
В учебната програма е включена и подготовка в сферата на кетъринга. Учениците на практика извървяват целия път – от първоначалното проектиране до крайно реализиране на кетъринговите събития. Те завършват с открити презентации на храните и напитките пред бъдещите клиенти.
За да се случи всичко това обаче, са необходими изключително тесни връзки с туристическия бранш. Те се изразяват в много добра комуникация, взаимопомощ и партньорство между училището и бизнеса. За директорката на ПГ „Никола Вапцаров“ това е и правилната посока за изграждане на стабилна основа на професионалното образование. В това изграждане трябва да участват всички заинтересовани страни – училище, ученици, бизнес, родители.
Обучение в реална работна средаТуристическият отрасъл се развива изключително бързо, затова образователните институции, подготвящи кадрите за него, често трябва да си сверяват часовниците. Изучаваните в училище специалности трябва да отговарят на нуждите на бизнеса. Затова учениците в гимназията в Смолян получават знания не само на теория, но и чрез практическо обучение в реална работна среда. Така те се запознават отблизо с избраната от тях професия, преценяват дали изборът им е правилен, а работодателят „набелязва“ още от ученическата скамейка евентуалните си специалисти, които са му необходими на една или друга позиция.
Пример за това са резултатите от приключилия проект „Ученически практики“, осъществяван в реални работни условия в приоритетното за икономиката направление ресторантьорство. Ръководството на училището определя проекта като изключително успешен както за учениците, така и за бизнеса.
Тези важни предпоставки неминуемо водят до намерението на Смолянската професионална гимназия да заложи на внедряването в близко бъдеще на дуалната форма на обучение. Практическата част в обучението е важна и за позиционирането на бъдещите специалисти на реално работно място с назначени персонални наставници. Това е печелившето бъдеще пред професионалното образование – изграждане на основни трудови компетенции в партньорство с потенциалните работодатели. Взаимният интерес е повече от безспорен.
А бизнесът си осигурява и кадри за сезонна заетост.
Гимназията може да се похвали и с редовни участия в състезанията по изучаваните в училището професии, организирани под егидата на Министерството на образованието и науката. Учениците редовно печелят призови места в категориите „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад барман“. Антоанета Караджова споделя, че успехите в класирането и състезателният дух на надпреварата допълнително мотивират учениците в овладяването на знания и умения за избраната професия. Тези участия се вид квалификация и за участващите преподаватели. Чрез участието си в националните състезания те сверяват доколко е правилна посоката, в която са организирали подготовката на своите ученици.
Интересът на децата към Смолянската гимназия е провокиран и от актуалното медийно представяне на различни телевизионни формати, в които атрактивно се презентират познати и не толкова познати функции в занаята на готвачите, които се осъществяват под надзора на т.нар. шефове.
Всяка година през юни зрелостниците в Смолянската гимназия имат държавен изпит по практика, където могат да покажат своите знания и умения. Изпитът се провежда пред очите на по-малките ученици. По този начин кандидат-гимназистите имат възможността да видят как се случва цялостният процес – от приготвянето на храната до обслужването на клиента.
Кариерното ориентиране на кандидат-гимназистите е съпроводено и с нагледни презентационни материали, които им помагат да видят от друг ъгъл работата на бъдещите гурме специалисти.
Нестандартен модел на кариерното ориентиране са и т.нар. шоу кухни и шоу барове. Пред кандидат-гимназистите, техните родители и роднини се презентират част от предлаганите специалности.
Учениците черпят опит от бизнеса
Специалността „Строителство и архитектура“ в Смолянската гимназия не е нито забравена, нито пренебрегната. Това учебно направление е съживено и развито през учебната 2018/2019 г.
чрез съвместните усилия на Мария Семерджиева, началник на РУО – Смолян, строителния бранш в региона и Камарата на строителите в Смолян. Те помагат на гимназията с учебници, ученически пособия и учебни материали.
Интересът към строителната паралелка е голям. Благодарение на помощта от строителната гилдия учениците излизат извън специализираните кабинети в училището и получават практически знания на строителните площадки. Целта е да изучават и овладяват преподаваната материя в работна среда и да черпят знания и умения от хората от строителния бранш.
Ръководството на гимназията следи развитието на своите възпитаници. Зрелостниците им се реализират успешно след завършването на средното си образование. По-голямата част от тях продължават във висши учебни заведения, които са в областта на хранителните технологии. Мнозина паралелно с образованието си упражняват професията си в курортните комплекси, а други се реализират и извън страната.
Антоанета Караджова е бивш възпитаник на Смолянската професонална гимназия „Никола Вап-
царов“. Завършва висше образование по специалностите „Туризъм“ и „Стопанско управление“. От 14 години преподава в сферата на туризма, а от 5 години е директор на училището. Преди това е била помощник-директор на Професионалната гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ и смята, че е успяла да я направи по-популярна и разпознаваема.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg