Старозагорската детска градина „Светлина“ получи годишната награда „Достъп до добра храна 2020“ в категория „Детска градина“. Организатори на форума са фондация „Българска месна традиция“ и „Евро-Ток“ България, а съорганизатори – фондация „Граждански институт“ и дружество „Европейско право“, фондация „Екоцентрик“, движение „Хранкооп“ и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство.
Отличието се връчва за изграждането и прилагането на цялостна стратегия за приучването на децата към здравословно хранене, изграждането на навици за избор на полезни и здравословни храни, както и създаване на положително отношение към пълноценното хранене.
Част от модела на бъдещето, който следват в ДГ „Светлина“, е добрата храна. От няколко години на покрива на сградата има градинки за билки, което е иновативен образователен инструмент с огромен потенциал.
Биозеленчуковата градинка е като във всеки селски двор. Тук се отглеждат домати, краставици, чушки и маруля, магданоз и моркови. Казва се „Био“, защото не се използват химикали и вредни вещества за обработка на почвата и третиране на зеленчуците. Целта е да се научат децата от малки как да отглеждат собствената си храна.
В двора на градината има и ферма за птици „Кокошарник“. Тук има петли и кокошки и децата имат възможност да наблюдават процеса на излюпване и отглеждане на хвъркатите в естествена среда.
Формирането на начална екологична култура у децата може да се реализира при наличието на стабилна природозащитна подготовка на педагога. Правилното насочване на малчуганите към наблюдаваните обекти и създаденият навик за самостоятелност допринасят за засилване интереса към природата, изграждане на навици за опазване на растенията и животните и повишаване на любознателността.
„В беседите с децата отбелязваме колко важен е фактът, че за да имаш енергия, е нужно да си здрав, а това става чрез набавяне на необходимите хранителни вещества – обяснява директорът на градината Йоанна Димитрова. – При нас са въведени правила, които се спазват стриктно всекидневно. Сутрин,
преди закуска, ядем пресни сезонни плодове. В 10 ч. пием сок от прясно изцедени зеленчуци или сезонни плодове. През целия ден пием достатъчно вода.
В студените дни откриваме уюта на традициите с месени курабийки и ароматен чай с дъх на ябълки и канела. Търсим разнообразие и красота в наситените топли червени цветове и остри вкусове.
На рождените дни предпочитаме торта от плодове и шоколад, както и прясно приготвен сок. Учим се да майсторим здравословни бонбони и плодови салати, които споделяме с всички в групата. Сами си приготвяме празнични бургери от прясно месо и зеленчуци. Организираме съвместни дейности с родителите на тема „Как да се храним балансирано“, „Как да съхраняваме храната, за да я запазим свежа и витаминозна“, „Полезното-приятно“ и др.“
В детската градина събират любими рецепти и ги издават в специална книга. Изработват се картини от плодове и зеленчуци, а за рождените си дни учителите получават здравословни букети.
„Хубавото е, че когато сме осъзнати за настъпващите новости, можем да повлияем чрез превенция и навременни мерки“, коментира Йоанна Димитрова.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg