И кой казва, че цвеклото се използва само при приготвянето на салати и супи! Учениците от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии доказват, че в кухнята няма необичайни комбинации. „Цвеклото, костилката на авокадото и кората от нар могат да намерят своето приложение в сладкарството“, разказва пред в. „Аз-буки“ учителката по изобразително изкуство, приложно декориране и дизайн в сладкарството (теория и практика) в гимназията Росица Рачева. Дългогодишен преподавател тя е сред инициаторите за създаването на специалността „Декорация на сладкарските изделия“ през 2008 г. и един от съставителите на учебната програма в частта на дизайна. „Идеята ни беше да приложим изкуството в сладкарството“, казва Рачева.
За да бъде съвършена една торта, трябва да е вкусна отвътре и красива отвън. А да бъдеш сладкар, не е никак лесно. Истината е, че за да си добър в това, което правиш, определено трябва да си много търпелив и педантичен. Тук не може да се готви на око, а се спазват точни рецепти, защото всеки грам има значение за крайния резултат. Но това не означава, че не можеш да експериментираш и да прилагаш познати продукти в необичайни съчетания.
Рачева заедно с учениците си се старае да посещават колкото се може повече световни и родни сладкарски изложения. „По този начин се разширява кръгозорът на учениците. Освен това прилагаме и адаптираме към работата си всички новости и технологии, които видим“, допълва тя. Спомня си, че преди години така се запознават с технологията на карвинга, който произлиза от Азия и най-простичкото му обяснение би гласяло „древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната“. Благодарение на него днес при декорацията на ястия се правят истински шедьоври на изкуството.
„Видяхме го на форум, научихме се как се прави, и започнахме да го използваме. Адаптирах прилагането на карвинга в сладкарските продукти при декорирането им“, допълва тя. И няма как да бъде иначе. Старите хора казват на занаят не се учиш, занаят се краде. Освен това, ако искаш да се развиваш в дадена сфера, е нужно постоянно да четеш, да се интересуваш от новостите и след това да ги прилагаш работата си.
Затова и заедно с посещенията на престижни форуми възпитаниците на гимназията редовно участват в състезания и конкурси. Тази година на националното състезание „Най-добър млад хлебар-сладкар“ възпитаничката на гимназията Цветелина Миланова печели трето място. Задачата е приготвяне на хлебчета без глутен и сладкарско изделие без захар и изкуствени подсладители. Точно тогава се ражда идеята за крем от цвекло. За преодоляване на специфичния мирис и привкус на почва и за обогатяване на състава към основните съставки тя добавя питая (плод от вид кактус, познат и като драконов плод), сок от портокал и лайм. Вторият крем, с който участва, е на основата на маскарпоне и сирене „Филаделфия“, но с лайм и авокадо, което традиционно се използва за салати.
Разбира се, зад успеха на Цветелина стои цял екип от преподаватели, които ѝ помагат със съвети, идеи и споделяне на опит. И в предишни години техни ученици са били носители на отличия от престижното национално състезание. През учебната 2021/2022 г.
Виктория Лукияновска печели стипендия от „HRC кулинарна академия“, а година по-рано Дани Найденова завоюва второ място.
Ученици и учители от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии неслучайно се наричат шеговито „най-вкусното училище“. Но това е самата истина, тъй като там се усвояват тайните и тънкостите на приготвянето на най-апетитните тестени и сладкарски изделия.
Специалностите, които се изучават в училището, са четири: „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“, „Декорация на сладкарски изделия“, „Производство на сладкарски изделия“ и „Кетъринг“. Първите три са с разширено изучаване на английски език, а последната е с гръцки. Специалността „Кетъринг“ се изучава за първи път от настоящата 2023/2024 г. След завършване на училището учениците излизат с професия, която намира широка приложимост както у нас, така и по света. И повечето от тях продължават да се развиват в сферата на това, което са учили. Ранчева разказва, че по-голямата част продължават обучението си в Университета по хранителни технологии в Пловдив. При успех от дипломата над 4,50 те влизат там без изпит благодарение на споразумение, сключено между висшето училище и гимназията.
„Някои от завършилите в Пловдив вече са наши колеги – допълва тя. – Към момента са трима и водят часовете по практика в гимназията. Искам да предам опита и знанията си на следващото поколение, така че очакваме и други бивши възпитаници да завършат висшето си образование и да се завърнат при нас в качеството си на преподаватели.“ Много се гордее и със своите ученички, решили да продължат обучението си в Бирмингам, Англия, и останали да живеят и да се развиват професионално там. „В България също има голямо поле за изява. Обучени специалисти в областта на хлебарството и сладкарството са нужни и търсени на пазара. Така че смело мога да кажа, че всички наши ученици успешно се реализират на пазара на труда“, категорична е моята събеседничка.
В момента училището работи много успешно по програмата за мобилност „Еразъм+“. Миналата година учениците им посещават Германия, а тази година им предстои да отидат до Малага в Испания.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg