Рибна наденица и птичи колбас с годжи бери, кашу и куркума приготвят студенти технолози
Варена рибна наденица, приготвена от каракуда и червеноперка, херинга с фурми и колбас от птиче месо с годжи бери, кашу и куркума майсторят студенти технолози от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Иновативните продукти са изложени за първи път на дегустация по време на Фермерския фестивал, който се състоя в рамките на научната конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии“. Заради пандемията 67-ото издание се проведе в хибридна форма – присъствено и онлайн.
„Създаваме иновативни и атрактивни продукти, съобразени с балансираното хранене. В тях използваме полезни натурални съставки, като свеждаме до минимум синтетичните добавки, по-известни като Е-та“, каза доц. Десислав Балев от катедра „Технология на месото и рибата“.
Всички продукти са изработени от студентите по време на упражненията. Те участват в обсъждането на рецептурите, а след това произвеждат месните продукти в базата на висшето училище. Към традиционните и вече позабравени месни продукти, които младите технолози правят, е колбас „Камчия“, направен по БДС – само от месо, колбас „Хамбургски“, изработен също по класическа технология при стриктно спазване на стандартите.
Интересен деликатес е варената рибна наденица, която се приготвя от сладководни риби, подходящи и за подрастващи, за възрастни, както и за хора със здравословни проблеми, тъй като рибата е изключително ценен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини и лесни за усвояване от организма белтъци. Наблюденията на учените от Катедрата сочат, че рибата сериозно отсъства от менюто на децата, а това е огромна диетична грешка. Вкусът на рибния колбас не се различава по нищо от този на останалите месни продукти. И този ефект е търсен специално, тъй като силният аромат на риба не се възприема доб-
ре от някои потребители.
Студентите технолози представиха също маринована риба с мед и херинга „ролмопс“ с фурми, както и рибни пръчици, покрити с корнфлейкс.
Изцяло нов продукт са кренвиршите с мляко. Те също са само от месо, като към тях вместо вода е добавено прясно мляко.
„По този начин искаме да покажем, че е възможно производството на качествени месни продукти без използване на соеви протеини или други немесни добавки. Те са уникални на вкус, а себестойността не е много по-висока от тази на останалите кренвирши в търговската мрежа“, поясни гл.ас. Десислава Вангелова.
В групата на иновативните продукти е и колбас от 100% птиче месо с годжи бери, куркума и кашу. Колбасът е с ниско съдържание на мазнини, обогатен с антиоксидантите от куркумата и годжи берито и полезните мастни киселини от кашуто.
Друг интересен иновативен продукт на младите технолози са маринованите със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица пъдпъдъчи яйца. Наличието на витамин D и фосфор допринася за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка е отличен фактор за добро зрение, уточняват студентите.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg