ПГ по хранителни технологии и туризъм в Ямбол ще носи името на Алеко Константинов
Имаме намерение да посрещнем новата учебна година с ново име. Педагогическият съвет реши училището да носи името на Алеко Константинов, тъй като според нас то приляга много на гимназия по туризъм. А и в областта няма друго училище с такова име.
В момента подготвяме процедура за промяна на наименованието.“ Това съобщава за „Аз-буки“ Цветанка Николова – директор на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм в Ямбол.
В създадената през 1963 г. гимназия днес се обучават 198 ученици в дневна форма. Малко над 50 от тях пътуват от съседни населени места. В последните две години в училището залагат на дуалната система на обучение. През 2019-а започват със специалност „Кетъринг“ (професия „Ресторантьор“), а през миналата учебна година осъществяват прием в дуална система и в специалностите „Организация на хотелиерството“ (професия – „Хотелиер“) и „Спедиция, транспортна и складова логистика“ (професия „Спедитор-логистик“).
„Имаме общо 14 работодатели партньори за тези специалности. За „Спедитор-логистик“ заявки ни дадоха от логистична база „Лидл“. По специалност „Кетъринг“ партнираме с местните работодатели – ресторанти и хотели. А желание за въвеждане на дуална система на обучение по професия „Хотелиер“ изявиха от почивна база „Слънчев бряг“ на Министерския съвет, с която гимназията има дългогодишно сътрудничество – пояснява събеседничката ми. – При специалностите в гимназиите по туризъм дуалната система може би е най-удачната, защото ние така или иначе провеждахме всяко лято производствен стаж на морето. Учениците се редуват на смени.
А и повечето от тях още по време на ученето работят по тези професии“, споделя директорката.
Ямболската ПГ по хранителни технологии и туризъм е иновативно училище от 2020 г. Тригодишният проект предвижда нови учебни планове за специалност „Кетъринг“ и изучаването на три иновативни предмета. „Първият е „Философия на успеха“, който в момента изучават деветокласниците от специалност „Кетъринг“. Той е своеобразно надграждане на дейностите в наш клуб за занимания по интереси, който от доста години организира колежката по „Философия“. В рамките на предмета организираме срещи с известни личности, които да разговарят с учениците за това през какво минава успешната реализацията на една личност, като по този начин им помогнат да си изградят философия за живота – разказва директорката Николова. – Чрез учебните програми е направено така, че учениците да получат знания, но това не е достатъчно. Те трябва да имат самочувствие и да вярват в себе си, че могат да успеят. Независимо с какво ще се занимават.“
За съжаление, пандемията възпрепятства провеждането на планираните присъствени срещи. Осъществена е само една – със световноизвестния акробат и зам.-кмет на Ямбол Енчо Керязов, който представя своя книга. Останалите срещи са проведени онлайн. „След тях учениците ни направиха много интересни презентации за своето виждане за философията на успеха“, коментира събеседничката ми.
Друг иновативен предмет е „Ретро сладкарство“, по време на който учениците се връщат към корените на това кулинарно изкуство, научават как се е развило то и как се изработват различни интересни изделия. „Идеята тръгна от наши участия в панаира на туристическите атракции в архитектурен резерват „Кабиле“. Там сме приготвяли например римска кухня. Участваме и в ретросладкарница. И се оказва, че на хората им липсва вкуса на някои сладкиши от миналото“, разказва Николова. Добавя, че така логично достигат и до третия иновативен предмет – „Артсладкарството“. В него учениците ще овладяват най-новите технологии и техники в приготвянето на сладки изкушения.
Друга новост в гимназията идва с предложенията за прием от следващата учебна година. „За първи път ще предложимнова специалност „Фотография“ (професия „Фотограф“), както и специалност „Екскурзоводско обслужване“ (професия „Екскурзовод“)“, отбелязва директорката. По думите ѝ двете специалности взаимно се допълват, а кореспондират и с останалите изучавани професии в училището. „Знаете колко популярна напоследък е кулинарната фотография предвид многобройните кулинарни блогове. Търсим интересни неща, които да предложим на нашите ученици“, допълва тя.
Събеседничката ми коментира още, че връщането към присъствено обучение става с приповдигнато настроение и сред ученици, и сред учители. След стрес теста през миналия март тази учебна година екипът на гимназията е много по-подготвен за обучението от разстояние и превключва към него без проблеми чрез платформата MS Teams. „Надявам се сега, при редуването през две седмици, да наваксаме там, където има пропуски. По график започват и практиките. Макар че, общо взето, нашите практики по-лесно се реализират онлайн. Особено в готварството колегите пускат през Teams задачите и наблюдават какво правят учениците у дома. След това имаме и изключително много похвали от майките, които са доволни, че поне веднъж в седмицата им е сготвено“, с усмивка казва директорката Николова.
Заниманията по интереси в гимназията са свързани предимно с нейния профил – например функционира виртуална туристическа агенция. Работи и клуб по исторически възстановки, за чиито изяви помагат и от местния исторически музей. Учениците са редовни участници и в различни състезания по професии. „От 2014-а сме членове на нашата Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство и от 2015 г. година винаги имаме класирани ученици на финалите на националните състезания за най-добър млад готвач, най-добър млад сервитьор, най-добър млад барман и най-добър млад хлебар-сладкар“, отбелязва събеседничката ми.
Екипът на училището е от 23 учители, чиято средната възраст е около 40 – 45 години. Сред педагозите има и бивши възпитаници на гимназията. „Може би около 80% от колектива преди 16 – 17 години заедно започнахме работа тук. Заедно преминахме през срив преди 10 години, сега заедно развиваме новостите в училището. И винаги, когато ни е трудно, даваме най-много от себе си. Всички промени зависят от нас – от нашето желание и работа“, обяснява директорката.
По Националната програма за осигуряване на съвременна образователна среда в гимназията са изградени доста модерни кухни и сладкарски цех. В него има и производство, което се реализира в павилион в училищния двор. Организират и кетърингови събития.
Сградата е санирана, а за подобряване на вътрешния ѝ облик се реализира проект съвместно с фондация LightSource Charity. След първия му етап стените на класните стаи и специализираните кабинети вече са заети от огромни пана – снимки и картини, с подходяща за тях тематика.
Гимназията работи по проектите „Иновации в действие“, „Подкрепа за дуалната система на обучение“ и по редица национални програми. Традиционно е и участието в „Еразъм+“. А ученици и учители са пътували по мобилности в други държави. Провеждани са и практики в чужбина.
Сред последните интересни проекти, по които се работи, е „Зелено, вкусно и местно“. „По него учениците и колегите ще проучват местни автентични храни от региона. В резултат ще бъде публикуван рецептурник и ще бъдат организирани различни интересни изяви, на които ще се представят местните храни от региона“, споделя Николова.
А къде продължават възпитаниците на професионалната гимназия. Екипът ѝ следи тяхната реализация, като се оказва, че основно те продължават образованието си по специалностите си в Университета по хранителни технологии в Пловдив. И не спират да работят.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg