Нова техника може да даде възможност на робот да обработва меки предмети като тесто за пица например. За робот работата с тесто е трудна, защото формата му може да се промени по много начини, които са трудни за представяне с уравнение. Създаването на форми от тесто изисква и множество стъпки и използване на набор от инструменти. За робота е особено трудно да усвои обработка с дълга последователност от стъпки, при които има много възможни избори.
Изследователи от Масачузетския технологичен институт, Университета „Карнеги Мелън“ и Калифорнийския университет в Сан Диего измислят по-добър начин. Те създават рамка на роботизирана система за обработка, която използва двуетапен процес на обучение и може да позволи на робот да изпълнява сложни задачи за продължителна манипулация на тесто. Алгоритъм „учител“ решава всяка стъпка, която роботът трябва да предприеме, за да изпълни задачата. След това чрез модел на машинно обучение подготвя „ученик“, който усвоява абстрактни идеи за това кога и как да изпълни всяко умение, от което се нуждае по време на задачата, като например как да използва точилка, докато изпълни цялата задача.
Според изследователите методът, който те наричат DiffSkill, може да изпълнява сложни манипулационни задачи в симулации, като рязане и разстилане на тесто, и той превъзхожда други методи за машинно обучение. DiffSkill може да се приложи и в други дейности.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg