Университетът по хранителни технологии в Пловдив застава на световната карта на престижните академични винарски центрове наред с Националния висш институт по аграрни науки в Монпелие (Франция) и Калифорнийския университет в Дейвис (САЩ). Това става факт, след като Международната организация по лозата и виното (OIV) официално одобрява неговата нова магистърска програма по винарство, съобщават от българското висше училище. Университетът по хранителни технологии е и едва второто балканско висше училище, членуващо в Международната асоциация на винарските университети.
Програмата Technology of Wine and Wine-Based Beverages e разработена като пилотен проект в рамките на инициативата на международната организация за хармонизиране на университетското обучение по енология. Работата по него започва преди повече от две години, а одобрението за магистърската програма се отнася за тригодишен пилотен проект. Обучението ще се извършва на английски език, като има изразен интерес за участие в програмата и на партньорски университети от страната и чужбина.
Международната организация по лозата и виното е междуправителствена структура, която координира научно-техническото сътрудничество в областта на лозарството и винарството.
В нея членуват 48 държави от цял свят, включително и България.
„Осигуряването на обучение на квалифицирани специалисти във винарския сектор в съответствие с международно приетите стандарти без съмнение е ключ към успеха за страна, която се стреми да играе важна роля на международния пазар на вино“, коментира в писмо генералният директор на организацията Пау Рока.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg