В продължение на дълги години служителите на Историческия музей в Исперих мечтаят да си създадат градски празник. Районът им е земеделски и културите, които се отглеждат там, са много. На базата на етнографски, етноложки и исторически сведения решават да направят Празник на царевицата. Оказва се, че в миналото тя е била основният герой на трапезата на много от преселниците, които се заселват да живеят в Исперих. Хората са се прехранвали, като приготвяли хляб от царевично брашно.
За деветнадесета поредна година Панаирът на царевицата се проведе в Исперих.
Той е част от Дните на културно-историческото наследство в града. Тази година инициативата преминава под знака на 40-годишнината на Историческия музей в лудогорския град. Началото на двуседмичната програма е поставено с изложба и XVII есенни четения „От находката до витрината“, които събират различни музейни специалисти и историци.
„Научните ни конференции се провеждат през две години. Това е времето, в което представяме научните си сборници и нашата дейност пред широката общественост“, разказва за „Аз-буки“ Мария Николаева, главен уредник и зам.-директор по научната част в Историческия музей в Исперих.
Тази година представят и сборника „Есенни четения Сборяново. От находката до витрината“ с доклади от проведената през 2022 г. конференция.
Втората седмица е посветена на отбелязването на Празника на царевицата, като включва много срещи с ученици.
В богатата им програма има ученически състезания и творчески работилници.
„Преди близо 7 години за първи път решихме да поканим учители, ученици и родители да претворят царевичните елементи в костюми и така положихме началото на конкурса за карнавален костюм“, обяснява тя.
Днес вече този ден се е превърнал в традиция, която децата очакват с нетърпение. Някои от тях избират приказни персонажи, а други сами си измислят герои. Това няма значение, важното е само костюмът да бъде изработен от царевица.
Тази година модното дефиле се провежда на сцената на Народното читалище „Съзнание 1891“
в Исперих и събира близо 40 малчугани от детските градини и училищата в общината.
Децата се състезават за призови места в три категории: „Оригиналност“, „Майсторска изработка на костюма“ и „Артистичност при представянето“.
И ако тук се търси креативност, то ученическите им игри са със спортен характер и при тях е важен състезателният дух. „Изпробваме тяхната бързина, ловкост и работа в екип“, обяснява Николаева.
Има индивидуални и групови игри.
Първата от тях е „Скоростно белене и ронене на царевичен кочан“. Надпреварата печели най-бързият участник „И колкото и да изглежда лесна на пръв поглед, се оказва, че на младите хора все по-рядко им се случва да се занимават с такава дейност и да помагат вкъщи“, обяснява зам.-директорът на музея.
Друга игра е групова и се нарича „Направи кула от какалашки“. „Навярно точно тази игра е мил спомен от детството на по-възрастното поколение“, казва моята събеседничка. Условията за нея са лесни – кулата трябва да бъде направена от общо 30 изронени кочана царевица, като в основата се поставят четири от тях. Състезателите трябва бързо да преместят кочаните от едната страна на спортното поле до другата. И, разбира се, печели отборът, който е съумял най-бързо да изгради здрава и стабилна кула, която да задържат колкото се може по-дълго изправена.
Другата игра е бутане на царевичен кочан с тояжка. Състезанието започва от стартова линия. Участникът може си служи само с пръчката. Не е разрешено да си помага нито с ръце, нито с крака.
Имат и игра за ловкост „Точен мерник“, в която учениците трябва да се опитат да вкарат кочан в празен чувал.
От тази година предлагат и нов формат на групова игра.
Участниците трябва да преминат през терен с различни препятствия с царевица върху две пръчки. Целта е да не изпускат кукуруза. И тук печели отборът, който пръв премине по трасето и занесе в края му царевицата.
На интерес се радват и игрите, в които децата трябва да открият различни предмети в царевично брашно или чувал със зърна. Обикновено скритите елементи са копче, фрагмент от керамика и всякакви други интересни малки предмети.
„Ако някой не е достатъчно наблюдателен или прекалено много бърза, може лесно да пропусне скритото съкровище“, обяснява тя.
Любопитна е и надпреварата, наречена „Царевичен боулинг“ с топки и кегли от кукуруз.
В рамките на Панаира се провеждат и творчески работилници под мотото „Царевични фантазии“. По време на тях уредниците работят с деца от начален етап на обучение. Става въпрос както за възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Васил Априлов“ в Исперих, така и за училищата в съседните села – ОУ „Христо Ботев“ в Лудогорци, ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ във Вазово и ОУ „Отец Паисий“ в Подайва. По време на заниманията малчуганите разбират колко разнообразни и красиви предмети могат да сътворят с ръцете си с помощта на зърна от царевица и други семена.
Кулминацията на Панаира на царевицата е Градската кулинарна изложба с дегустация на царевични ястия пред Художествената галерия в центъра на града. За доброто настроение на гостите на празника отговарят талантливите музиканти и танцови формации от НЧ „Съзнание 1891“ в града. А, в изложбата на кулинарни изкушения от царевица участие взимат малки и големи. Всички те се състезават за отличие в категориите: „Най-автентично ястие“, „Най-вкусно ястие“ и „Най-добре представено ястие“. Традиционно на празника екипът на Историческия музей приготвя качамак. „Рецептата е на жител от Исперих, но в себе си носи културата на приготвяне на качамака от Видинския край. Рецептата им предава вече покойната Тодорка Иванова, а тя самата я е наследила от своята баба. Тази рецепта я приготвяме всяка година без изключение и черпим своите гости“, уточнява Николаева.
За прословутата си рецепта за качамак Историческият музей има сертификат за приз за най-добре приготвен качамак от Регионалния музей на открито „Етър“.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg