Милионен е ефектът от иновациите и патентите на проф. Христо Крачанов.
Той надхвърля 3,4 млн. лв. само през първата година на внедряването им. Проф. Христо Крачанов, д.х.н., е новото име, вписано в Златната книга на българските изобретатели. Работи в областта на органичната химия и хранителните технологии. Автор е на 55 изобретения и притежава 10 патента, регистрирани в чужбина. Създател е на нови технологични решения за производство на слънчогледов пектин, технологии за получаване на функционални храни от плодове и зеленчуци, предназначени за лечение на социално значими болести. Икономическият ефект от неговите изобретения надхвърля 3,4 млн. лв. през първата година на внедряването им. Изключително голям ефект има използването на плодовете на аронията в производството на плодови нектари, сиропи и сокове. През 1982 г. е направен износ на два 12-тонни екстрактора за пектин по негови патенти, регистрирани в САЩ.
Четете повече в бр. 1, 4 – 10 януари 2018 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg