В горещините трябва да внимаваме какво ядем, категоричен е чл.-кор. Христо Найденски.
Директорът на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН коментира, че най-добре е да не посягаме към кебапчета от импровизирани скари на открито. Много трябва да се внимава и с непастьоризирано прясно мляко, както и с яйцата. За да могат да бъдат консумирани тези храни, те трябва да претърпят сериозна термична обработка, която да изключва наличието на бактерии. Печенето във фурна е по-сигурният начин за обработка на храната.
Опасността идва от това, че тези инфекции се развиват бързо. А стандартните тестове, които са задължителни и се използват в момента масово в практиката у нас и в Европа, са микробиологични. При тях се прави посявка на патогена, при което са необходими понякога 3 – 4 дни, докато се докаже и идентифицира.
Учени от Института по микробиология са готови с ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни инфекции. Това са ДНК базирани тестове с висока чувствителност и специфичност. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура. Затова са подходящи както за използване в полеви условия, така и за текущ контрол при производството на храни в индустрията. В случаи на взрив на хранителна инфекция дават възможност бързо да се установи причинителят, нужната антибиотична или симптоматична терапия и да се ограничат рисковете от поява на резистентност. Бързите тестове за откриване на хранителни патогени са от решаващо значение, за да се избегнат тежките усложнения за здравето, както и сериозни икономически загуби.
Четете повече в бр. 27, 4 – 10 юли 2019 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg