За кого шансът е по-голям – за училището ли, защото на него разчитат да захранва със специалисти бизнеса в региона, или по-скоро за бизнеса, за който доказала се педагогическа школа произвежда търсени професии. Отговорът е сроден с този на „Кое е първичното – яйцето или…“.
Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница има историята на типичното училище, създадено да осигурява кадри за местния трудов пазар. Навремето отваря врати като тютюнев техникум заради поминъка в региона. Икономическите реалности в последните десетилетия са причина да започне обучение по новите направления – хранително-вкусови и химични технологии, в които се подготвят средни специалисти в професиите готвач и лаборант.
217 са гимназистите в настоящата 2019/2020 г. За следващата учебна година се очаква да се попълнят две паралелки първокурсници, толкова поддържат от години при всеки прием. Отпадащи ученици на практика няма. През изминалата учебна година са напуснали четирима, семействата им заминали зад граница. Децата са малко, но според образователни експерти интересът към училището е стабилен. Тежкото време със свиването на паралелки или с попълването им на трети прием е отминало. В гимназията може да предвиждат и подреждат строг финансов ред, да планират и разширяват стажове „на терен“.
Четете повече в бр. 9,
27 февруари – 4 март 2020 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg