Учените търсят по-устойчиви начини за производство на месо, като правят опити за отглеждането му в лаборатории с идеята това да се превърне в популярна алтернатива.
Изследователи от Масачузетс откриха, че спанакът не е просто страхотна гарнитура за пържоли, той е идеален и за отглеждането на пресни говежди стекове в лаборатории. Проучването им установява, че листата на спанака осигуряват икономически ефективна и екологична основа за отглеждане на месни клетки, съобщава studyfinds.
Инженерът от Бостънския колеж Глен Годет казва, че откриването на годна за консумация основа може да помогне за ускоряване на развитието на култивирани меса. Когато учените премахнат всичко от спанака освен неговото жилесто стъбло, мрежата на листата служи като годен за консумация скелет за нов говежди протеин, отглеждан в лаборатория.
Годет добавя, че този процес може да помогне за намаляване на тежестта върху ресурсите, които отговарят на нарастващите потребности от месо в световен мащаб. „Клетъчното земеделие има потенциал да произвежда месо със структурата на традиционното, като същевременно минимизира потребностите от земя и вода“, казва водещият автор на изследването.
„Ние демонстрираме, че децелулоризираните листа спанак могат да се използват като ядливо скеле за отглеждане на говежди клетки, които да се развият в месо“, заявява тя.
При експеримента Годет и изследователи от Политехническия институт в Уорчестър започнали с премахването на растителните клетки от всеки лист спанак. След това екипът използвал останалата част за отглеждане на клетки от месо от крави. Изследователите добавят, че клетките остават жизнеспособни в продължение на две седмици и също могат да се диференцират в мускулна маса.
„Искахме да видим дали можем да използваме ядливо скеле, за да постигнем това. Мускулните клетки са зависими от закотвянето, което означава, че трябва да се хванат за нещо, за да растат. В лабораторията можем да използваме пластмасови основи за култивиране на тъкани, но пластмасата не е годна за консумация“, обяснява Годет. Тя добавя, че се разглеждат и други зеленчуци, както и животински и рибни клетки.
Според авторите на проучването успехът на техния проект предоставя план за безопасно създаване на култивирани меса в голям мащаб.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg