Храната, която консумира българинът, ще бъде проучена, за да се изяснят причините за затлъстяване на населението, и особено на децата. Само по този начин може да се спре нездравословното натрупване на килограми, което води впоследствие до редица заболявания, голяма част от тях хронични. Необходимо е за нуждите на българските консуматори да се разработят иновативни продукти със здравословни характеристики. Това са две от направленията, по които ще работи екипът от учени, ангажиран с изпълнение на проект за изграждане на Национален научно-иновационен комплекс „Научно-изследователска инфраструктура в областта на храни, хранене и здраве, обвързана с участието на България в паневропейска инфраструктура
FNH-RI (FNH-RI BUL)“.
На първото заседание на УС на Консорциума участваха представители на Университета по хранителни технологии, Аграрния университет, Пловдивския университет, Медицинския университет, Тракийския университет, Агробиоинститут, Българската агенция по безопасност на храните и AgroHub.bg.
Проф. Ангел Ангелов – координатор на проекта и ръководител на Център за интердисциплинарно обучение по качество и безопасност на храните, катедра „Биотехнология“ в УХТ съобщи, че останалите направления, по които ще се работи, са свързани с проучвания на химическите замърсители в храни и фуражи. Основният фокус на изследванията ще е насочен към метагеномния анализ на различни микробиоми и традиционните генетични ресурси. Актуално направление със значителен потенциал е приложението на дигитализацията и изкуствения интелект в земеделието и хранителната индустрия.
Университетът по хранителни технологии ще си сътрудничи в разработването на антиковид програми за изхранването на армията с Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Двете висши училища подписаха договор за партньорство в областта на войсковото хранене, в разработването на нови научни подходи и учебни програми, съвместно обучение на студенти и обмен на преподаватели.
„Научен екип от УХТ работи върху създаването на нови продукти, които след COVID пандемията могат да подобрят имунитета на хората. Това са иновативни разработки, свързани с технологията и подготовката на храните – годност, качества, характеристика на веществата в тях“, пояснява ректорът проф. Пламен Моллов.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg