Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
История
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
История
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2021 Брой 47, 2021

Победа за златния ориз

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
24-11-2021
в Брой 47, 2021
A A
Бял и златен ориз

Доц. Лъчезар
КАРАГЬОЗОВ

През лятото на 2021 г. правителството на Филипините одобри култивирането на сорт ориз с подобрени хранителни качества, създаден с помощта на генни
биотехнологии. Този ориз съдържа оранжевия пигмент бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А.
Витамин А, наричан още ретинол, е важен витамин за хората. Три са основните последствия от недостига на витамин А. Най-леки са случаите на „кокоша слепота“ – състояние, при което трудно се вижда при слабо осветление. С редовното приемане на витамин А, или бета-каротин, кокошата слепота изчезва. Тежките случаи на авитаминоза водят до ксерофталмия – необратимо заболяване, при което роговицата и конюнктивата буквално изсъхват. Роговицата се сбръчква, помътнява и зрението се губи. Недостигът на витамин А допълнително води до повишена смъртност от инфекциозни болести, особено при децата.
Витамин А се съдържа в храните от животински произход – млякото, маслото, яйцата, черния дроб. В растенията има бета-каротин, който по същество представлява провитамин А
– в организма той се превръща във витамин А. Морковите, спанакът, тиквата и червените чушки са особено богати на бета-каротин. Бета-каротин произвеждат и някои микроорганизми, което се използва за промишленото му производство.

Източници на бета-каротин (провитамин А). Моркови (в центъра),
червени чушки, пъпеш (канталуп), домати, броколи, тиква, спанак

Режим на хранене и витамин А
Усвояването на витамин А от храни с животински произход е безпроблемно. Трудностите се появяват, когато организмът трябва да разчита на усвояването на провитамин А от растенията. Въпросът е, че бета-каротинът, както и самият витамин А, не са разтворими във вода, а в мазнини. По тази причина усвояването на бета-каротина зависи от присъствието на мазнини в храната. Ако и тях ги няма, кокошата слепота и по-тежките форми на витаминна недостатъчност не са далече.
В ориза няма бета-каротин. Бедните в много от развиващите се страни в Азия и Африка се хранят главно с ориз. Проблемът е, че в зърната на ориза няма провитамин А (бета-каротин). Храненето само с ориз води до авитаминоза – кокоша слепота, ксерофталмия и увеличена смъртност от обикновени инфекциозни болести. От това най-много страдат децата. В страните, където оризът е основна храна, 250 милиона деца в предучилищна възраст страдат от недостиг на витамин А, като годишно сто до двеста хиляди от тях ослепяват.

Нарциси. Една милионна част от кода на растението присъства в ориза, съдържащ провитамин А

Трайно решение
Недостигът на витамин А може да се преодолее с хранителни добавки – рибено масло или добавяне на бета-каротин в маргарина или олиото. Тези начини обаче облагодетелстват главно децата в градовете, а прилагането им може да се окаже скъпо.
Едно трайно решение би било, ако зърната на ориза съдържаха бета-каротин. Това би било идеално за най-бедните, особено за малките деца, които се хранят почти само с ориз.
Идеята е проста. Някои зърна имат бета-каротин, например царевичните зърна – цветът им се дължи на него. Оризът и царевицата са родствени растения, но сорт ориз с бета-каротин в зърната няма.
Начинът, по който организмите синтезират бета-каротин, е отдавна известен. Синтетичният път започва от прости органични съединения, преминава през няколко междинни продукта, за да се стигне до бета-каротин. Всяка стъпка от синтезата се катализира от определен ензим.
В зърната на ориза някои от тези ензими отсъстват и до синтеза на бета-каротин не се стига. За да става това, трябва липсващите ензими да се „допълнят“. С това се заемат двама учени от Швейцария – Инго Потрикус и Петер Байер. През 2000 г. те публикуват подробностите от своя осемгодишен труд. Кодът на ориза е съставен от 490 милиона ДНК букви (нуклеотида). Към него учените добавят два къси фрагмента от ДНК с общ размер от девет хиляди ДНК букви. Единият фрагмент е от бактерии, синтезиращи бета-каротин, а другият – от декоративното растение нарцис. Тези фрагменти ръководят синтезирането на нови ензими. От това в ориза се появява провитамин А и цветът му се променя – от бял става оранжев. Този сорт ориз получава названието „Златен ориз“, а първият експериментален сорт се означава като „Златен ориз-1“.

„Грийнпийс“ против златния ориз
„Грийнпийс“ е международна екологична организация на активисти, които стават известни с преките си действия срещу ядрените опити и промишления лов на китове. Застъпват идеите за борба срещу климатичните промени, срещу петрола и каменните въглища. Постиженията на науката подкрепят тези цели на „Грийнпийс“.
В същото време, без да обръща внимание на всякакви доказателства, „Грийнпийс“ е срещу прилагането на успехите на биотехнологиите в растениевъдството.
Противопоставянето на „Грийнпийс“ срещу отглеждането на ориз с бета-каротин е без ясни причини. Действително, първият такъв сорт няма достатъчно провитамин А
в зърната и добивите от него са ниски. Но основното възражение на „Грийнпийс“ е, че такъв сорт ориз ще стане причина да се появят и други „генно модифицирани“ растения, създадени с използване на генетичен материал от други организми. Няма значение дали продуктите от такива „ГМО“ растения са вредни, или полезни – за екоактивистите определящ е начинът, по който те са направени. „Грийнпийс“ може да спасява китове, но не е против децата на бедните да продължават да ослепяват.

Прогресът не спира
По-нататъшните усилия за създаване на сорт ориз с подобрени хранителни качества се съсредоточават в Международния институт за изследване на ориза със седалище във Филипините. От своя страна, швейцарската аграрно-химическа компания „Сингента“ допълнително усъвършенства растенията. Учените създават сорта „Златен ориз-2“, който има над двадесет пъти повече бета-каротин. Започва широкото проучване на този сорт като източник на провитамин А и характеризирането му като храна за хората.
Сега екоактивистите се насочват срещу полевите разработки. През 2013 г. във Филипините е унищожено опитно поле. Подобни прояви предизвикват отговора на научната общност. През 2016 г. над сто лауреати на Нобелова награда се обръщат с отворено писмо, в което се посочва необходимостта от прилагане на новите биотехнологии за създаване на хранителни продукти с подобрени качества. Призовава се „Грийнпийс“ да изостави нападките си срещу генномодифицираните организми и по-конкретно срещу златния ориз. Писмото завършва с въпроса: „Колко бедни хора трябва да умрат по света, преди да разберем, че това е престъпление срещу човечеството?“.
На 21 юли 2021 г. властите във Филипините официално обявяват златния ориз годен за храна. Дава се разрешение той да се отглежда и продава, а семената му свободно да се разпространяват. Надеждата е големите производители да го приемат за култивиране, защото малко от бедните имат земя за това.
„Грийнпийс“ реагират възмутено и призовават правителството на Филипините да промени решението си. Възраженията им са отвлечени; екоактивистите заявяват, че златният ориз ще пречи на фермерите да се борят с пандемията и с промените в климата. Съветват да се премине към земеделие, което да даде разнообразие от зърнени храни, повече зеленчуци и плодове.
Това изглежда разумно, но остава пожелание за бъдещето. Срещу недостига на витамин А трябва да се използват всички средства – хранителни добавки, разнообразяване на храната, включването на мазнини в нея. Богатият на бета-каротин ориз е възможност, от която не трябва да се бяга.

Your Image Description

Свързани статии:

Пазителят на пътя Виена – Истанбул Градим Център по мехатроника и чисти технологии Китай стартира голям космически проект Изминалите 7 години са най-топлите в историята*

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Наука

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
СподелянеTweet
Предишна статия

Форум на българисти от цяла Европа

Следваща статия

С имената на Ръдърфорд и Сахаров

Следваща статия
С имената на Ръдърфорд и Сахаров

С имената на Ръдърфорд и Сахаров

В ход е дигиталното обучение

Партньорство за икономическо развитие

Нови хибридни специалности създават три университета

Нови хибридни специалности създават три университета

Последни публикации

  • Сп. „История“, книжка 1/2025, година XXXIII
  • Годишно съдържание на сп. „История“, 2024 г.
  • Сп. „История“, книжка 6/2024, година XXXII
  • Сп. „История“, книжка 5/2024, година XXXII
  • Сп. „История“, книжка 4/2024, година XXXII
  • Сп. „История“, книжка 3/2024, година XXXII
  • Сп. „История“, книжка 2/2024, година XXXII
  • Сп. „История“, книжка 1/2024, година XXXII
  • ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ НА НАУЧНО СПИСАНИЕ „ИСТОРИЯ“
  • Сп. „История“, книжка 6/2023, година XXXI
  • Сп. „История“, книжка 5/2023, година XXXI
  • Сп. „История“, книжка 4/2023, година XXXI
  • Сп. „История“, книжка 3/2023, година XXXI
  • Сп. „История“, книжка 2/2023, година XXXI
  • Сп. „История“, книжка 1/2023, година XXXI
  • Годишно съдържание на сп. История, година xxx, 2022 г.
  • Българите в ГУЛАГ: случаите на политическите емигранти Недю Саков и Петър Маринов
  • Сп. „История“, книжка 6/2022, година XXX
  • Сп. „История“, книжка 5/2022, година XXX
  • Сп. „История“, книжка 4/2022, година XXX
  • Сп. „История“, книжка 3/2022, година XXX
  • Сп. „История“, книжка 2/2022, година XXX

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"