Донка ТЪНКОШИЕВА
Морски вкус и професионализъм на Фестивала на баницата във великотърновското село Балван вкара тимът от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“ – Бургас. По покана на кмета на селото учители по специалните предмети се включиха в празника и завъртяха фантастични баници.
Директорката на гимназията Фотинка Въргова разказва за преживяното: „За първи път се включихме в този фестивал и както се казва, взехме им ума. Рецептата за баницата със скаридите е авторска – на колежка. И другата – също, тя е с черна леща – белуга, коприва яйца и сирене. Присъствието ни в Балван бе запомнящо се. През май бяхме по национална програма там и кметът, като чу, че в гимназията имаме специалност „Хляб и хлебопроизводство“, ни покани да участваме. Колегата инж. Иван Димов заедно с инж. Петя Желязкова, показаха как се мятат кори във въздуха. Освен тази атракция, за която бяхме поканени, решихме да се включим и в конкурса.“
Кметът на Балван Недьо Георгиев сам рекламира изявата на преподавателите от бургаската професионална гимназия по местните медии. Фестивалът „Баница в делник и в празник“, който тази година се провежда за шести път, е включен в националния календар на страната. Участниците от различни населени места са над 70.
Бургаската баница с морски дарове, която спечели първо място за иновативна баница и аплодисменти за тима, е авторска рецепта на преподавателката Ганка Ангелова. Тя ревниво я пази, защото смята да издаде книжка със свои рецепти, която да посвети на учебното заведение.
„Искам да оставя нещо след себе си на училището, с което да ме помнят“, казва тя. И обяснява само в общи линии, че в „морската“ баница има риба тон, сьомга филе, скариди, водорасли, масло, брашно, сметана и подправки.
Сред морето от баници Ангелова отличи за себе си като най-атрактивна тази с маслини и ориз.
Бургаският отбор – инж. Петя Желязкова, инж. Иван Димов, директорката на гимназията Фотинка Въргова, преподавателите Станислава Тенева, Минка Янева и Ганка Ангелова, изненада участниците в тазгодишното издание на Фестивала не само с кулинарните изделия. Щандът, който подреждат, е във формата на лодка, аранжиран с мрежи и други рибарски атрибути. Вместо обичайното фолклорно облекло те носят моряшки фланелки – още едно доказателство за морския корен на кулинарите.
Професионализмът и креативността на преподавателите, демонстрирани извън учебния процес, са доказателство не само че обичат професиите си, но и че със сигурност могат да заразят с тази обич и онези, които обучават.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg